Mannen

BIJ MANNEN
Bij mannen zijn de bekkenbodemspieren anatomisch minder kwetsbaar dan bij vrouwen. Toch is het zeker niet zo dat de bekkenbodem bij mannen minder belangrijk is! Bekkenbodemspieren spelen namelijk een rol bij plassen, ontlasten en seksualiteit. Tevens ondersteunt de bekkenbodem de lage buikorganen (prostaat, blaas en darmen) en helpt mee bij de stabiliteit van de lage rug en het bekken.

BEKKENBODEMSPIEREN
De bekkenbodemspieren horen goed te kunnen aanspannen, maar óók horen ze goed te kunnen ontspannen. Klachten ontstaan vaak als de bekkenbodem continu teveel wordt aangespannen of met een verkeerde timing wordt aangespannen. Een verstoorde bekkenbodem spierfunctie kan onder andere te maken hebben met rugklachten, langdurige stress factoren of een operatie aan blaas, prostaat, darmen of anus.

KLACHTEN
Vaak kunnen klachten van de lage buikorganen (blaas, darmen, prostaat) te maken hebben met een functiestoornis van de bekkenbodemspieren, en omgekeerd. Ook een veranderde stabiliteit rondom lage rug en bekken kan hierbij een rol spelen. Klachten kunnen zijn:

Urologisch Moeizaam opstarten, slecht uitplassen of lang nadruppelen, vaak aandrang hebben, urineverlies, klachten na een operatie, bij prostaatklachten of -irritatie
Darmklachten Moeizame stoelgang (obstipatie), ontlastingsverlies, steeds terugkerende aambeien, anuskramp
Lage rug-bekken-stuitpijn Orthopedisch: bij lage rug- en bekkenpijn, heuppijn, liespijn of stuitpijn
Bekkenbodem en buik Bij klachten van de blaas of darmen, onbegrepen buikpijn
Relatie en seksualiteit Bij problemen met intimiteit, pijn bij vrijen of erectiestoornissen.

Voor welke klachten kan ik naar de bekkenfysiotherapeut
Wat houdt een intake in bij de bekkenfysiotherapeut
Welke behandeling geeft de bekkenfysiotherapeut

Bekkenfysiotherapie voor vrouwen
Bekkenfysiotherapie voor kinderen

MEER INFO

Bekkenbodem app download de app bekkenbodem voor uitleg en oefeningen op je mobiel
MAPLe specialist info over diagnosticeren en behandelen met de MAPLe

TRAINING
Na het stopzetten van uw fysiotherapie consulten, kan het zinvol zijn om onder begeleiding verder te trainen in onze praktijk. Hiervoor hebben we diverse mogelijkheden tot uw beschikking.

Voor iedereen Medische fitness, BommelFit en Personal training